tirsdag 1. februar 2011

Mandagstema: Små tingOm sommeren fyller den skogbunnen med lys og velduft. Men Linnea (Linnaea L. borealis) er en liten plante og selv om den er ganske vanlig i gran- og furuskogen må man ned mot bakken for å oppleve den. Den var Carl Von Linnés yndlingsblomst og det er spesielt at den kjent ved sitt latinske navn. Linnea er en liten ting, men gir meg stor glede.


Flere små ting her

søndag 30. januar 2011

Designby og kåringer


Stian Berger Røsland er byrådsleder i Oslo. Denne triumferende tweeten baserer seg på at byrådets  byutvikling langs fjorden synes å få støtte fra det utrolig tykke og glansede magasinet Wallpaper*. Man oppsøker derfor Wallpapers nettsider for å finne ut mer. Det er nemlig en god regel når noe får en pris eller utmerkelse, å sjekke hva det egentlig går ut på.

Wallpaper deler årlig ut sine "Design awards" innen 66 kategorier, inkludert "Best City". Oslo ble alså nummer fire av fem byer; Chicago, Hong Kong, Johannesburg, Oslo og Rio de Janeiro. Og det er jo imponerende selskap. Men hva sier egentlig dette om byen.

Min umiddelbare assosiasjon var jo "hvem vil vel bo i en by som designere liker". Og det er selvsagt tydelig at det ikke først og fremst er kvaliteter for innbyggerne prisen deles ut for. Prangende nybygg er åpenbart det viktigste i tillegg til dyre hoteller og restauranter. Magasinet nevner Holmenkollen og pågående prosjekter som Munch-museet, Deichman og Astrup Fearnley. I tilleg trekker de fram Grünerløkka og Oslos "ecological vision", Hva det nå er, og illustrerer hele greia med et bilde av operaen.

Jojo, sikkert bra. Interessant med kåringer, spesielt siden det er helt fritt fram for alle å lage dem. Det er dessuten godt stoff og får men en tittel til å henge ved noe kan mye være oppnådd. Ny Tids kåring av "Årets Nordmann" er et godt eksempel.

Prisen ble opprettet i 2007 som en protest eller kommentar til språkrådets tolkning av ordet nordmann. Språkrådet mente at ordet nordmann betydde etnisk norsk. Ny tid gir da prisen til en de mener står for globale verdier.

Etter at Marie Amelie fikk prisen i 2010 og senere ble kastet ut av landet ble tittelen veldig effektiv til å samle støtte til hennes sak. Det er selvsagt uklart hvor mange som ser overskrifter av typen "Årets Nordmann kastes ut av Norge" som sjekker hva prisen er, men jeg ville anta at de er i kraftig mindretall.

Og når vi snakker om begrepers betydning. I denne saken er det også et veldig tydelig signal hvilket navn du bryker på henne. Kaller du henne Maria Amelie er du for å gi henne opphold og en støttespiller. Kaller du henne Madina Salamova mener du hun må sendes ut.