lørdag 2. november 2013

Til Gaupekollen 2. november 2013

En novemberlørdag kan anvendes mer eller mindre godt. En av de beste måtene er å bestige Gaupekollen i strålende solskinn
Hansakollen sett fra sør. Gaupekollen ligger til venstre og litt bak.
Vi parkerte på Mobekken parkeringsplass, innerst i Maridalen og gikk veien opp til speiderhytta. Derfra går det en sti som verken er rød.eller blåmerket (merkelig nok) opp til en veiende. Videre gikk vi veien nordveststover til informasjonsatvla der stien går rett nordover og bratt opp lia til den treffer hesteveien.

Hesteveien på vestsiden av kollen  er fantastisk fin å gå og et godt stykke steinleggingsarbeid. Vi tok oss en pause under en heller, der sola varmet godt mellom trærne, og spiste matpakka vår og drakk kakao fra termos.

Hesteveien den leder opp til og og forsvinner i en løvskog, som er rest av den siste, og kanskje eneste moderne hogsten her oppe. Feltets form tilsier at det har vært en kabelkrandrift eller lignende. Videre gikk vi på tydelig sti inn i gammelskogen og opp på utsiktspunktet. Utsikten fra Gaupekollen er flott, spesielt sørover over Dausjøen, Maridalsvannet og ut over fjorden.

Maridalsvannet og Oslofjorden fra Gaupekollen
Etter en kort utkikkspause og logging av cachen, snudde vi og kikk ned den lille kløfta vi kom opp. Deretter dreide vi avlangs et lite tråkk sørøstover i skogen. Men tråkket svingte snart for langt mot nord, ihvertfall syntes jeg det, og vi la i vei over kollene. Snart så vi ned i en dal og vi tok et markert søkk ned i den. Først trodde jeg vi var for langt øst og på vei ned på siden av kollen. Men da vi kom ned forstod jeg at vi var akkurat der jeg hadde tenkt å havne. For tjue år siden eller så gikk jeg mye oppi her og denne dalen er den logiske veien ned til hytteruinen der hesteveien begynner.

Tok noen bilder som ligger i en egen post. Å ta bilder i raw-format er en genial løsning på problemet med kontrastene i belysning i skogen. I photoshop kan man deretter justere fram detaljene og fargene.

Vel tilbake til hytteruinen tok vi samme sti ned til informasjonstavlen og bilveien tilbake til bilen.

Kart fra turkompisen.no - © OpenStreetMap-bidragsytere

Bilder fra Mellomkollen 2. november 2013

Når man først har avslørt hvordan fotografer (og andre folk) får til bilder fra skogen, er det vanskelig å la være å blogge dem ut på nett. Disse bildene er tatt på Hansekollen, på vei ned fra Gaupekollen til Mobekken parkeringsplass. Dette området har vært fredet siden 1961, og har aldri vært utsatt for moderne hogst. i 2001 ble fredningen utvidet til det som nå heter Mellomkollen naturreservat. Ellers får vel bildene tale for seg selv. (i tillegg til turbloggen fra denne turen)