søndag 1. desember 2013

Til Frønsvollsmyrene. 23. november 2013

Fire områder i Nordmarka og Østmarka er vedtatt vernet etter Markalovens bestemmelser om vern av hensyn til friluftslivet. Skjennungsåsen er et av dem. Siden barfrosten hadde bitt seg fast tenkte vi det kunne passe å besøke området og myrene her inne.

Tåka lå tjukk nede i byen, men da vi kom opp mot Holmenkollen var vi over den og rimfrosten. Det siste var nesten litt synd, for det hadde vært flott med rimfrossen skog. Isteden fikk vi strålende sol. Men barfrost var det, mer enn jeg hadde trodd. Frosten bar svært godt på myrene innover.

Vi parkerte ved peisestua på Frognerseteren og tok veien innover. Sønnen klaget over at vi gikk på kjedelig vei, og det gleder jo farens stihjerte. Fra Heggehullet gikk vi steinete og isete skiløype opp til Gamle Elg.
Vel oppe ved løypekrysset la jeg merke til at skiltet med Gamle elg var borte. Det er veldig synd, for dette var et gåtefullt og interessant sted, som ingen egentlig visste hva var. Vi får se om vi får gjort noe med dette.

Frønsetertjern

Så tok vi langs skiløypa innover myrene. Lav novembersol la et sitt lys over grønn skog og frosne myrputter.

Frønsvollsmyrene er flere nord-sørløpende myrdrag med lave koller i mellom som skaper landskapsrom. Selv om verneområdet er smalt gir det fine opplevelser av urørt natur.

Kvikk-lunsjrast i novembersol
Vi spiste kvikklunsj oppe på en av åsene og snudde sørover på et smalt tråkk som ledet oss fram til Frønsvollen. Her driver naturvernforbundet et informasjonssenter og har jobbet for å bringe kulturlandskapet tilbake til situasjonen slik den var da det var seterdrift her. De har laget et rom der man kan gå inn og varme seg og spise matpakke. Her ligger også Christiania Skiklubbs tradisjonsrike klubbhytte. Frønsvollen ligger høyt og fritt og vi fikk med oss de siste strålene fra sola før vi tok kleivene ned til tråkka og lysløypa opp til Frognerseteren. Byen var helt gjemt i tåka, og selv radaren på Haukåsen var usynlig.

Vettakollen og Oslo i tåka
Kart fra turkompisen.no© OpenStreetMap-bidragsytere

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar